חדשות

בדיקת ריצוף עמוק לזיהוי שינויים גנטיים ברקמה סרטנית ב"הדסה"

המכון לפתולוגיה ב"הדסה" הוא השלישי מחוץ לארה"ב והראשון במזרח התיכון שקיבל את תעודת ההכרה לצורך הפקת הדנ"א לביצוע הבדיקה המאפשרת אבחון והתאמת טיפול אישי ממוקד לחולי סרטן

צוות המכון לפתולוגיה ואבחון מולקולרי של גידולים ב"הדסה". החומר הגנטי, שמופק מרקמת הגידול ועובר בקרת איכות, נשלח לבדיקות הריצוף במעבדת Foundation Medicine באירופה

מעבדת המכון לפתולוגיה ואבחון מולקולרי של גידולים במרכז הרפואי הדסה תחל בשלב הראשון הנדרש לביצוע בדיקת ריצוף עמוק לשם זיהוי שינויים גנטיים שחלו ברקמת הגידול של מטופל חולה סרטן. ממצאי הבדיקה מאפשרים להתאים לחולה את הטיפול האישי הממוקד בהתאם למאפייניה הספציפיים של מחלתו.

"הדסה" הוא המוסד הרפואי הראשון בישראל שבו יבוצע השלב הראשון של הליך הבדיקה בטכנולוגיה של חברת Foundation Medicine בבעלות "רוש", מה שיחסוך למטופלים זמן המתנה ממושך.

בראש המכון לפתולוגיה ואבחון מולקולרי של גידולים ב"הדסה" עומד פרופ' אלי פיקרסקי. המכון הוא השלישי מחוץ לארה"ב והראשון במזרח התיכון שקיבל את תעודת ההכרה לצורך הפקת הדנ"א לביצוע הבדיקה F1CDx - FoundationOne CDx.

טכנולוגיית F1CDx המולקולרית לריצוף גידולים קיבלה את אישור ה-FDA, ופיתוחה מבוסס על מאגר הנתונים הגדול ביותר מסוגו בעולם. מאות מאמרים שפורסמו בעיתונות המקצועית בחנו ואימתו את יעילותה ואיכותה. הטיפול הרפואי האישי שבו יזכה המטופל בעקבות ממצאי הבדיקה נסמך על זיהוי השינויים הגנטיים ברקמת הגידול הסרטני שלו.

כיום, מטופלים המעוניינים לבצע את בדיקה מורכבת זו נאלצים לשלוח את הדגימה מהמכון שבו הם מטופלים למעבדה בחו"ל, שם מפיקים את החומר הגנטי שעליו מתבצעת הבדיקה. לעתים כמות ואיכות החומר בדגימה אינן מספקות, מה שמוביל לעיכוב במתן התשובה למטופל.

המכון ב"הדסה" יחד עם Foundation Medicine הקימו מערך מעבדתי המאפשר את הפקת החומר התורשתי מהגידול כבר בהדסה. במידה שהכמות או איכות החומר איננה מספקת ניתן לטפל בכך ישירות בו-במקום ללא עיכובים נוספים.

החומר הגנטי, שמופק מרקמת הגידול ועובר בקרת איכות, נשלח לבדיקות הריצוף במעבדת Foundation Medicine באירופה. כך, נחסך למטופל זמן יקר וניתן להתחיל בטיפול בו בתוך זמן קצר יותר וללא עיכובים.

תהליכי הפקת הדנ"א בטכנולוגיה זו שהוטמעו ב"הדסה" הביאו לירידה של כ-3% במספר הבדיקות החוזרות הנדרשות לצורך בדיקות ריצוף עמוק אחרות המבוצעות מקומית בבית החולים וכן לירידה של כ-8% במספר המקרים שבהם לא ניתן לחתום על תשובה מסיבות טכניות. בנוסף, הטכנולוגיה אפשרה לצמצם את פרק הזמן הנדרש לחתימת תשובה על ידי רופא (TAT) ב-14% בממוצע.

בשלב מאוחר יותר מתכוון המכון לפתולוגיה ואבחון מולקולרי של גידולים ב"הדסה" להרחיב את שיתוף הפעולה עם Foundation Medicine ולהוביל מהלכי חדשנות רפואית וטכנולוגית נוספים.

מנכ"ל "הדסה", פרופ' זאב רוטשטיין, שבירך את נציגי "רוש" שהגיעו לישראל, הדגיש כי העבודה המשותפת עם מומחי החברה תתרום לקידום תחום הפתולוגיה גם ברמה הארצית.

נושאים קשורים:  דנא,  פרופ' אלי פיקרסקי,  F1CDx,  גידול סרטני,  רפואה מותאמת אישית,  בדיקת ריצוף עמוק,  חדשות,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות